Komkommer: jouw groene vriend

Geschreven door Joan Westgeest
komkommer

Komkommer is een van de meest onderschatte groentes. Vaak wordt het gezien als 'water omringd met een groen jasje', maar niets is minder waar. Komkommer heeft een enorme hoeveelheid water die op een natuurlijke manier is gezuiverd. Hierdoor heeft het watergehalte van de komkommer een hogere kwaliteit dan gewoon water. Daarnaast zijn er zeker nog 6 redenen waarom komkommer dagelijks gegeten mag worden (de schil van de komkommer is overigens het voedzaamste deel).

1. Komkommer voor gezonder haar en sterkere nagels
Komkommers zijn rijk aan silica, wat zorgt voor sterker en glanzender haar en nagels. Daarnaast bevorderen de zwavel en silica de haargroei.

2. Komkommer ontgift
Komkommer reinigt het lichaam op een natuurlijke manier. Het helpt het lichaam bij het actief verwijderen van opgehoopte afvalstoffen en gifstoffen. Aangetoond is dat komkommers een effectieve remedie voor artritis kunnen zijn, omdat komkommers bijdragen aan het verwijderen van urinezuur.

3. Komkommer tegen een kater
Komkommer bevat een grote hoeveelheid vocht (97%), maar ook B-vitamine en elektrolyten die de kater en hoofdpijn verminderen.

4. Komkommer voor de stoelgang
Water en vezels -> dat is de ideale combinatie voor een soepele stoelgang.

5. Komkommer tegen brandend maagzuur
Komkommer verlicht brandend maagzuur. Het helpt op verbrande huid of gezwollen oogleden. Dit alles vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen van deze groente.

6. Komkommer tegen kanker
Komkommer bevat o.a. coisolaritciresinol, lariciresinol en pinoresinol. Deze drie hebben een sterke band met verminderd risico op verschillende soorten kanker, zoals borst-, eierstok- en baarmoederhalskanker.

Bovendien draagt komkommer bij aan het verlagen van cholesterol en regelt het de bloeddruk. Komkommer helpt bij afvallen, gezonde nieren, is rijk an vitamines en mineralen (met name kalium en magnesium).

En ga zo maar door. Oftewel: komkommer is mijn groene vriend!

Samen aan de slag voor jouw gezonde gewicht?